Ons laatste nieuws

Uw veiligheid in beeld

Uw veiligheid in beeld 01-2018

Time flies when you’re having fun. Inmiddels is het eerste kwartaal van 2018 bijna geschiedenis. De hoogste tijd voor een update van onze activiteiten, want we hebben absoluut niet stilgezeten.

In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan:

  • Zo veel partijen, zo veel eisen. Weet jij nog hoe het zit?
  • Een bijzondere opdracht bij GaiaZOO
  • NTA 8220 inspecties
  • Vacatures

Veel leesplezier en laat het ons vooral weten als je eens een onderwerp in deze nieuwsbrief behandeld wilt zien.

Zo veel partijen, zo veel eisen. Weet jij nog hoe het zit?
De inspectiemarkt is flink in beweging, dat zal je niet zijn ontgaan. De vakbladen staan vol met artikelen over allerlei ontwikkelingen, bijvoorbeeld rondom NEN 3140 en NTA 8220. De ene partij, bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij eist een NEN 3140 inspectie, de andere partij eist een VIER inspectie en het kan nog ingewikkelder door een NEN 3140/NEN 1010 inspectie te eisen terwijl een AGRO elektra inspectie afdoende is. Kortom, partijen kunnen een hoop verschillende eisen stellen en dat maakt het voor ons lastig om ‘zomaar even’ een offerte aan te bieden. Het is daarom van groot belang dat we voor het aanbieden van een offerte eerst weten welke eisen in de verzekeringspolis gesteld worden.

Steeds vaker worden we gebeld en gemaild met vragen over het verschil tussen de verschillende inspectiemethodieken. Recent zijn we gestart met een landelijke tournee om tussenpersonen en assurantiekantoren op de hoogte te houden van de actuele ontwikkelingen binnen de inspectiebranche. Ook worden we steeds vaker ingeschakeld voor advieswerk voordat bijvoorbeeld een installateur start met de aanleg van een nieuwe elektrotechnische installatie. We worden tijdens de engineeringsfase al bij een project betrokken met als doel om winst te behalen tijdens de opleveringsinspectie. Vooraf fouten ontdekken kan voor een installateur grote financiële voordelen hebben ten opzichte van het ontdekken van de fout tijdens de opleveringsinspectie.

Installateurs die een samenwerkingsovereenkomst met ons hebben gesloten, profiteren nog eens extra van deze mogelijkheden. Ook interesse in een samenwerkingsovereenkomst? Neem dan contact met ons op.

Elektra Inspectie in het groen tussen de dierenEen wereldreis maken in één dag, oog in oog staan met grote en kleine dieren en genieten van de veelzijdigheid van de natuur, dat kan allemaal bij GaiaZOO in Kerkrade. Veiligheid voor mens en dier is in een dierentuin vanzelfsprekend en daar horen veilige elektrotechnische installaties bij.

GaiaZOO is continu bezig met veranderingen en uitbreidingen”, vertelt Jaap Bakker, manager bouwonderhoud & techniek. “Daarom vinden regelmatig wijzigingen plaats in de elektrotechnische installaties. Een gedeelte van deze wijzigingen voeren we uit met onze eigen mensen. Als het te complex wordt, schakelen we onze huisinstallateur in. Begin 2017 kwamen we in gesprek met Elektra Inspectie. Mede-eigenaar Ralf Grispen overtuigde mij dat een goed veiligheidshandboek in combinatie met onafhankelijke inspecties van de elektrotechnische installaties noodzakelijk is.”

Ralf glundert: “Vliegtuigen, vakantieparken, schepen, sportscholen… we kwamen al op veel plaatsen. Nu mogen we een dierentuin aan onze lijst toevoegen. Voor het personeel van GaiaZOO hebben we in een handboek vastgelegd tot welke werkzaamheden met elektrische installaties ze bevoegd zijn. In januari zijn we gestart met de inspecties van de elektrotechnische installaties. Inspecteren doen we gefaseerd, want de omvang van de dierentuin is natuurlijk enorm. We zijn erg trots dat GaiaZOO voor ons bedrijf en onze diensten heeft gekozen.”

Brandrisico’s in kaart met NTA 8220 inspecties
Het inspecteren van elektrotechnische installaties en elektrische arbeidsmiddelen volgens NEN 3140 is al lang en breed een geaccepteerde methodiek om aan de wettelijke verplichtingen van veiligheid op de werkvloer te voldoen. Om elektrisch materieel te beoordelen op brandrisico’s is een andere methodiek ontwikkeld: de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8220.

Diverse partijen waaronder het Verbond van Verzekeraars, iKeur en Uneto-VNI ontwikkelden een methode om op een eenduidige manier een elektrotechnische installatie te beoordelen op brandrisico’s met een elektrische oorzaak. Deze methode bestaat uit een visuele controle van de elektrotechnische installatie en de elektrotechnische apparaten, aangevuld met metingen en beproevingen.

Brand voorkomen
Brand is altijd een nachtmerrie. Branden die ontstaan door mankementen in elektrische installaties beperken zich zelden tot de ontstekingsbron. 

Door de NTA 8220 beoordeling toe te passen kunnen we in ieder geval voorkomen dat elektrisch materieel fungeert als een ontstekingsbron.

Inmiddels heeft Scios een certificeringsregeling (Scope 10) ingesteld voor inspectiebedrijven. De certificering stelt kwalificatie-eisen aan bedrijven die controles uitvoeren volgens de NTA 8220 methodiek. Begin februari heeft ons bedrijf de toets voor persoonsgebonden certificering succesvol afgelegd en sindsdien kunnen we deze dienst aanbieden.

Over NTA 8220 zouden we net als over het veiligheidshandboek een hele nieuwsbrief vol kunnen schrijven, maar we houden ons in. Neem contact met ons op als je meer informatie wil ontvangen.

Uw veiligheid in beeld 01-2018

Uw veiligheid in beeld 01-2018

Terug naar overzicht
© 2019 - Thermografie.nl | Elektrainspectie.nl
Created by