Headerafbeelding

Ons laatste nieuws

Uw veiligheid in beeld

Uw veiligheid in beeld 02-2019

Out of office.....

De lange, hete zomer van vorig jaar ligt nog vers in ons geheugen. En ook dit jaar hebben we al de nodige tropische dagen gehad. De een zucht en zwoegt erbij, de ander kan het niet warm genoeg zijn. Hoe dan ook: het is zomer en de vakanties zijn begonnen. Out of office-replies vliegen over en weer en menig smartphone schakelt meteen door naar voicemail. En dat is maar goed ook.

Ook wij gaan op een lager pitje. Even wat gas terug, zodat we er na de vakantie weer op volle sterkte tegenaan kunnen. Maar niet zonder u op de valreep nog onze nieuwsbrief ‘Uw veiligheid in beeld’ te sturen. Voor in de hangmat, op de camping of voor de eenzame achterblijver op kantoor.

In deze nieuwsbrief nemen we een kijkje achter de schermen bij Dormio Resort Maastricht. Ook geven we antwoord op een van de meest gestelde vragen: hoe vaak inspecteren?

Veiligheid vóór alles bij Dormio Resort Maastricht

Aan de grens met België, bovenop de groene Dousberg en naast een van de mooiste golfbanen van Nederland ligt Dormio Resort Maastricht. Een luxe vakantieresort dat een rijke toevoeging is aan het accommodatie-aanbod in Maastricht. Sinds 2016 zijn hier in drie fases luxe en comfortabele vakantiewoningen en -appartementen gerealiseerd. Vorig jaar is het complex voltooid met een centraal gelegen plein met een binnenzwembad, een streekwinkel, een Food Court, ’t Proeflokaal en een bakkerij. Voor de kinderen is er de Mio Kid's Club.


 
1500 gasten
Als hoofd Facilitaire zaken is Kevin Kruijntjens (zie foto hieronder) verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van alle woningen, de algemene ruimtes en groenvoorziening. Onder zijn verantwoordelijkheid vallen ook de elektrotechnische installaties en de inspecties hiervan. “In een omgeving als deze, waar 1500 gasten kunnen verblijven, gaat veiligheid natuurlijk vóór alles. Brandpreventie is daarin een cruciale schakel. Veel branden worden veroorzaakt door ondeugdelijke elektrotechnische installaties. Dat willen we koste wat kost voorkomen,” benadrukt Kevin.

NTA 8220 SCIOS Scope 10

Tot voor kort verwezen verzekeraars alleen naar de NEN 3140 of de NEN 1010, maar dat is onvoldoende gebleken om brandgevaar tegen te gaan. Daarom is de NTA 8220 SCIOS Scope 10 ontwikkeld, waarbij het brandrisico maximaal wordt belicht. Deze norm bestaat uit visuele inspecties en metingen van de elektrische installaties en de daarop aangesloten apparatuur in relatie tot brandrisico. Ook omgevingsfactoren worden hierin meegenomen. Kevin: “Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de stoffering en gordijnen. Zijn deze wel geïmpregneerd? Zitten de stopcontacten niet te dicht bij brandbare stoffen? Alle constateringen worden vastgelegd in een duidelijke rapportage met tips en aanbevelingen.”

Handboek
Kevin krijgt hierbij maximale ondersteuning van Elektra Inspectie die als beste van drie partijen uit de bus kwam. “Hun voorstel sprong er echt uit. Ze denken mee en doen meer dan wat gevraagd is. Ik moet dienstverleners blindelings kunnen vertrouwen en dat gevoel heb ik bij hen. We zijn nu bezig met het opstellen van een handboek. Elektra Inspectie adviseerde ons de bevoegdheden van onze monteurs hierin vast te leggen. En dat werkt: het geeft duidelijkheid, niet alleen intern, maar ook richting verzekeraars. Het zijn juist díe tips waaruit hun meerwaarde blijkt. Maar ook van hun brede ervaring in de diverse bedrijfstakken profiteren wij mee. Ze ontzorgen ons in veiligheid op elektragebied”.

Inspecteren: hoe vaak is het nodig?

Deze vraag krijgen we nog regelmatig gesteld.
Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: hier is geen eenduidig antwoord op te geven. De meningen hierover lopen nogal uiteen. De eisende partijen, de verzekeraars, hebben echter meestal het laatste woord. Veel verzekeringspolissen vermelden een frequentie van één keer per vijf jaar. Dat is voor alle partijen duidelijk. We spreken dan van een privaatrechtelijke overeenkomst. De onduidelijkheid begint als er geen inspectiefrequentie wordt genoemd. Dikwijls staat er dan ‘met enige regelmaat de inspectie herhalen’ of iets van dien aard. Maar wat is enige regelmaat?

Diverse factoren
Nog even terug naar de eisende partij. Meestal vragen zij een inspectie conform de NEN 3140 of NTA 8220. Als we kijken naar de NEN 3140, dan vermeldt bijlage I dat de tijd tussen twee opeenvolgende inspecties van een elektrische installatie wordt bepaald door zes factoren: de leeftijd, de omgevingsfactoren, de kwaliteit van de installatie plus nog drie andere factoren. Dat klinkt logisch; u kunt zich vast wel voorstellen dat een relatief nieuwe installatie minder vaak inspectie behoeft dan een oudere.

Bij de NTA 8220 (de methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico) ligt dit anders. Weliswaar is de frequentie eveneens afhankelijk van een aantal factoren, maar deze komt altijd neer op drie of op vijf jaar. Maar uiteindelijk bepaalt de eisende partij wat zij nodig acht.

Herinnering
Onze rapportages vermelden altijd de inspectiefrequentie gebaseerd op de gehanteerde norm. Dit blijft echter een informatieve uitkomst; een verzekeraar kan een afwijkende frequentie eisen.
Een maand voordat de door ons aangegeven inspectiefrequentie verstrijkt, sturen wij u een herinnering. Wij vinden dat niet meer dan vanzelfsprekend; wij voelen ons verantwoordelijk en willen u waar mogelijk ontzorgen. En uit de vele fijne reacties die we hierop ontvangen, blijkt dat u dit waardeert.

Uw veiligheid in beeld 02-2019

Uw veiligheid in beeld 02-2019

Terug naar overzicht
© 2020 - Thermografie.nl | Elektrainspectie.nl
Created by