Ons laatste nieuws

Uw veiligheid in beeld

Uw veiligheid in beeld 01-2019

Dag, dag, winterse kou…. 

We hebben er in februari al even aan mogen proeven, maar nu is het officieel zover: het is lente! De hoogste tijd voor de eerste ‘Uw veiligheid in beeld’ van 2019. In deze nieuwsbrief vertellen we u iets over de vernieuwde norm NEN 3140 en gaan we in op de nieuwste trend van dit moment, de Scios Scope 10-Inspecties. Voor de rubriek ‘klant aan het woord’ spraken we met Jo Tax van ELM Installatietechniek BV uit Maasbree. Aan het eind hebben we ook nog een leuk sportief hoogtepuntje te vermelden. Wij kijken weer uit naar een mooi seizoen met fijne samenwerkingen, u toch ook?

Scios Scope 10-inspecties denderen maar door

Het was even afwachten hoe de Scios Scope 10-inspecties conform de NTA 8220 zouden uitpakken, maar nu, bijna een jaar verder, mogen we vaststellen dat deze inspecties goed worden ontvangen. Verzekeringsmaatschappijen nemen de norm steeds vaker op in hun polisvoorwaarden. Nu de taak aan de inspectiebedrijven om hierop te reageren, zult u denken. En dat doen we!
 
Veel gestelde vragen
Sinds we een half jaar geleden werden gecertificeerd voor de Scios Scope 10 hebben we al behoorlijk wat inspectie-uren achter de rug. We zien, gelukkig, veel goede ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheid aan elektrische installaties, maar constateren ook nog veel mis(ver)standen tussen een NEN 3140- en een NTA 8220-inspectie. De veelgestelde vragen over dit onderwerp op onze website worden veel bekeken en daar zijn we natuurlijk blij om, want dat betekent dat het leeft. Staat uw vraag er niet bij? Bel of mail ons gerust.

Wachttijden
Succes kent vaak ook een keerzijde: door de grote vraag naar de Scope 10-inspecties is er landelijk een tekort aan gecertificeerde inspecteurs. Ook bij ons draaien de Scope 10-inspecties op volle kracht. Houd daarom rekening met wachttijden. Uiteraard doen we er alles aan om deze zo kort mogelijk te houden. Wilt u meer weten over de Scios Scope 10-inspecties? Bel of mail ons of kijk op onze website.

ELM Installatietechniek 

Het in Maasbree gevestigde ELM is een veelzijdige aanbieder van diensten op gebied van installatietechniek, industriële automatisering en engineering. ELM Installatietechniek adviseert, ontwerpt, realiseert en onderhoudt technische installaties voor de industrie, utiliteit en agrarische sector. Daarnaast is het bedrijf actief in de industriële automatisering en, onder de naam AEM, specialist in het ontwikkelen en produceren van installaties en klimaatcomputers voor champignonkweek, compostering en tuinbouw.

We spraken met Jo Tax, 35 jaar geleden begonnen als monteur bij ELM en nu werkzaam als projectmanager. “Tot aan de crisis in 2008 richtte ELM zich vooral op de tuinbouw en champignonteelt. Met onze projecten en onderhoudswerkzaamheden zaten we door heel Nederland. Maar de crisis, die ook in deze sector flink toesloeg, zette ons ertoe aan ons breder te oriënteren. Een van onze speerpunten werd de industriële automatisering.”

Van afval tot compost
ELM richtte zich op productielijnen en deze stap wierp zijn vruchten af. Inmiddels mag het bedrijf grote organisaties tot zijn klanten rekenen, waaronder afvalverwerker Attero. Jo: “Attero verwerkt afvalstromen, zoals gft, tot herbruikbare grondstoffen of energie. Het ingezamelde gft wordt gesorteerd om de niet bruikbare stoffen eruit te halen en eindigt uiteindelijk als compost. Om dit hele proces in goede banen te leiden, ontwerpen, ontwikkelen en produceren wij de procesbesturingen.” Ook het onderhoud van de productielijnen is in handen van ELM en daartoe behoren ook de periodieke inspecties door Thermografisch Adviesbureau/ Elektra Inspectie.
 
De samenwerking met Thermografisch Adviesbureau/ Elektra Inspectie ontstond zo’n vijftien jaar geleden. “We hadden destijds een eigen inspectieafdeling, maar door de voortdurend wijzigende wet- en regelgeving besloten we met deze activiteit te stoppen en het over te laten aan een gespecialiseerd bureau. Thermografisch Adviesbureau was toen nog gevestigd in Uden en daar leerde ik Ralf Grispen kennen.” Er was direct sprake van een fijne samenwerking. ELM laat alle thermografische en NEN 3140-inspecties graag over aan het bedrijf van Ralf en Rob.
“Ze werken ontzettend netjes en leveren uitstekende rapporten. De samenwerking verloopt gemoedelijk en soepel en we helpen elkaar waar nodig. Hun manier van werken strookt met onze eigen visie en als je op dezelfde lijn zit qua denkwijze, dan werkt dat gewoon ontzettend prettig. “
 
Energiemanagement
Een relatief nieuwe dienst van ELM is energiemanagement. ELM verzamelt data over het energieverbruik in (delen van) de installatie of het productieproces. Duidelijke rapportages geven inzicht in onder andere het verbruik, de piekbelasting, belasting van de installatie en de bijkomende kosten. Op basis hiervan stelt ELM een plan op om slimmer om te gaan met de installaties en het energieverbruik. Jo: “Duurzaamheid en energiebeheer wordt in de toekomst een belangrijke, niet meer weg te denken factor voor vrijwel alle bedrijven. Ons energiemanagement helpt hen in het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen.”
 
Meer weten over ELM of hun energiemanagement-oplossing?  Kijk op www.elm-it.nl, www.elm-ia.nl en www.aembv.com.

De nieuwe norm NEN 3140: kent u hem al?

De normen NEN 3140 en NEN 3840 omvatten het beheer en het werken aan laag- en hoogspanningsinstallaties. Deze normen zijn recent aangepast om te voldoen aan alle laatste nieuwe inzichten. Tevens zijn wijzigingen uit de NEN-EN 50110 doorgevoerd. Als gevolg hiervan is de officiële benaming gewijzigd in NEN 3140+A2:2018. Deze norm beschrijft de eisen voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties én elektrische arbeidsmiddelen met een nominale spanning van ten hoogste 1000 V wisselspanning en 1500 V gelijkspanning.  

Op dit moment scholen we al onze inspecteurs middels een incompany-training in de laatste nieuwe wijzigingen en implementeren we de nieuwe norm in ons bedrijf. Een hele klus, want dit betekent het aanpassen van al onze handboeken, procedures, inspectieformulieren en rapportages, zodat we de inspecties aan uw installaties volgens de nieuwste norm kunnen uitvoeren en u verzekerd bent van een veilige installatie.

Elektra Inspectie op een sportief jasje

Wat ooit begon met een handjevol fanatieke mountainbikers is vandaag de dag uitgegroeid tot een behoorlijke club van zo’n 25 enthousiaste fietsfanaten. Elke zondagochtend, stipt om negen uur, vormt het pontje bij de Maas in Cuijk het startpunt voor een mountainbiketocht door de Groesbeekse of Duitse bossen of een ander mooi fietsgebied. Een aantal sponsoren, o.a. Elektra Inspectie heeft deze gedreven sporters mogen voorzien van uniforme, professionele fietskleding en we zijn bijzonder trots op het eindresultaat! Heeft u ze al gespot?

Uw veiligheid in beeld 01-2019

Uw veiligheid in beeld 01-2019

Terug naar overzicht
© 2019 - Thermografie.nl | Elektrainspectie.nl
Created by