Ons laatste nieuws

Uw veiligheid in beeld

Uw veiligheid in beeld 03-2019

Herfst komt er aan.....

Het eerste onstuimige herfstweer hebben we al gehad en inmiddels zijn eerste opdrachten voor het inspecteren van slechte isolatiedelen van woningen ook al binnen. Met de donkere dagen komt ook de tijd van kaarsjes aansteken, de verwarming omhoog en over een niet al te lange poos komt ook de kerstverlichting weer tevoorschijn. Extra risico op brandgevaar en dus extra noodzakelijk dat we onze installaties en brandpreventie op orde hebben.

In deze ‘Uw veiligheid in beeld 03-2019’ legt Van Doren Engineers uit waarom zij de inspecties liever uit handen geven. Ook staan we even stil bij, alweer, een nieuwe uitgave van de NEN 3140.

"Wij willen geen slager die zijn eigen vlees keurt."

Al ruim zestig jaar actief, zes vestigingen inmiddels, waarvan één in Slowakije, circa 300 vaste medewerkers en toch nog steeds een (h)echt familiebedrijf zijn; dat lukt niet veel bedrijven maar bij Van Doren Engineers is het de normaalste zaak van de wereld. ‘Anders denken, gewoon doen’ staat op hun website te lezen, en dat is misschien wel het geheim achter het succes van deze club.
 
Drie pijlers
Aan het woord is Edwin van Diessen (foto hieronder). “De dienstverlening van Van Doren Engineers richt zich op drie pijlers: elektrotechniek, industriële automatisering en productie-ICT. Bij elektrotechniek moet je onder andere denken aan besturingspanelen, bekabeling en service en onderhoud. Industriële automatisering richt zich op het ontwerpen van PLC en Scada software. Onze 25 engineers van productie-ICT combineren de disciplines (industriële) automatisering, bedrijfskunde en ICT om procesverbeteringen te realiseren voor klanten zoals de koppelingen tussen productie- en kantoorsoftware.

Edwin zelf begon in 1993 bij Van Doren als stagiaire en is sindsdien niet meer weggegaan. Nu is hij verantwoordelijk voor acquisitie en het accountmanagement. In deze functie komt hij veel bij de klanten over de vloer. “Onze focus ligt bij industriële productie en machinebouwers waaronder de food-, farma- en de semi-conductorsindustrie. Grote klanten van ons zijn onder andere Unilever, Friesland-Campina, MSD en Marel.“
 
Vier ogenprincipe
Van Doren biedt zijn opdrachtgevers dus totaaloplossingen; van engineering tot uitvoering. En uiteindelijk de inspecties. Want dat is een niet te onderschatten onderdeel van de dienstverlening. 
“Hoewel we zelf ook NEN 3140-inspecties kunnen uitvoeren, vinden wij het nuttig dat een onafhankelijke partij ons werk nog even goed checkt. We hebben niks te verbergen en kunnen er alleen maar van leren. Veel van onze klanten vragen zelfs om een onafhankelijke inspectie van de installaties. Wij onderschrijven die wens alleen maar, want ook wij zijn voorstander van het vier ogenprincipe. En het belangrijkste: het is in het belang van onze klanten. Want wat heb je aan een slager die zijn eigen vlees keurt?“
 
Hoe lang Van Doren en Thermografisch Adviesbureau al samenwerken, durft Edwin niet te zeggen", maar het is al meer dan tien jaar, misschien wel vijftien.” Dat kan alleen maar betekenen dat de samenwerking naar tevredenheid is? Edwin: “Dat klopt. Ze voeren voor ons de NEN 3140-inspecties uit en daar vloeien meestal de thermografische inspecties uit voort. We hebben korte lijnen en we zijn onderhand zo goed op elkaar ingespeeld dat zij als het ware met een Van Doren-pet naar onze klanten gaan. We kunnen volledig op ze vertrouwen en hun kennis en expertise is altijd op peil.”

Meer weten over de diensten van Van Doren Engineers? Kijk dan eens op https://www.vandoren.nl/.

De nieuwe NEN 3140. Kent u hem al?

Ja, u leest het goed. We zijn inderdaad (alweer) toe aan een nieuwe norm NEN 3140. Om precies te zijn de NEN 3140+A3:2019. 
Dat de Nederlandse wet stelt dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten zijn en dat werkzaamheden met of aan deze installaties veilig moeten worden uitgevoerd, wist u al. De NEN 3140 voorziet in de nodige bepalingen die u kunt gebruiken om hieraan te voldoen. Het volgen ervan is de best mogelijke manier om aan de relevante wet- en regelgeving te voldoen.

De wijzigingen
Wat is veranderd ten opzichte van de vorige editie? Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje:

Visuele inspectie
De bepaling dat de visuele inspectie jaarlijks uitgevoerd dient te worden is losgelaten. In de nieuwe uitgave staat dat de installatieverantwoordelijke bepaalt én vastlegt wat de frequentie van een visuele controle moet zijn. Indien er niets over is vastgelegd, blijft de termijn voor visuele inspectie jaarlijks.

Hoogspanning
De bijlage Standaard taalgebruik Hoogspanning is in de norm aangepast; deze is afgestemd op de Stipel-begrippen.
 
Vlambogen
De werkgroep heeft zich gebogen over het onderwerp vlambogen. In een tabel zijn de noodzakelijke beschermingsmiddelen opgenomen waarbij is gekeken naar het type automaat, smeltveiligheid, de mate van bescherming tegen vlambogen en het type persoonlijk beschermingsmiddel. Deze tabel geeft voor veel situaties in één oogopslag weer welke maatregelen nodig zijn en in welke omstandigheden bescherming mogelijk is als dit uit de berekening blijkt.
 
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Eveneens in tabelvorm staan aanbevelingen voor het gebruik van bijvoorbeeld handschoenen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen vlamwerende en isolerende handschoenen en is de link naar Europese en internationale normen gelegd.
 
Werkdomeinen
Het werkdomein van installatieverantwoordelijken en werkverantwoordelijken is onder de loep genomen en aangepast. Waar houden de verschillende werkdomeinen op en onder welke omstandigheden kunnen ze worden overgenomen? Ook wordt er ingegaan op situaties waarin geen werk- of installatieverantwoordelijke is aangewezen.

Werk aan de winkel
De gewijzigde inhoud van de norm betekent ook een wijziging van onze standaarddocumenten zoals offertes, rapportages, templates etc. Dat is een klus die we niet zo één-twee-drie geklaard hebben. Wij streven ernaar om per 1 januari 2020 definitief met de nieuwe norm NEN 3140+A3:2019 aan de slag te gaan. Uiteraard houden we u hiervan op de hoogte. Mocht u voor die tijd vragen hebben, neem dan telefonisch contact op of stuur ons een email.

En door…

U heeft het al begrepen: komende tijd hoeven we niet stil te zitten. En hoe goed we ook plannen, zo’n laatste kwartaal is keer op keer hectisch en dan komt daar ook nog de vernieuwde norm bij. Maar dat geeft niet, want het houdt ons scherp en flexibel. Precies zoals u van ons gewend bent.  

Uw veiligheid in beeld 03-2019

Uw veiligheid in beeld 03-2019

Terug naar overzicht
© 2024 - Thermografie.nl | Elektrainspectie.nl
Created by