Ons laatste nieuws

Uw veiligheid in beeld

Uw veiligheid in beeld 01-2022

De Reusch in Schimmert: duurzaam tot in het kleinste detail.

De iconische watertoren van Schimmert, ook wel de Reus van Schimmert genoemd, is een opvallend gezicht in het landschap rondom het idyllische kerkdorp. Nu het markante gebouw zijn oorspronkelijke functie verloren heeft, is het een heerlijke plek waar je kunt genieten van prachtige lokale en ambachtelijk geproduceerde producten.
En dat op de meest duurzame manier die je kunt bedenken.

Nico Eurelings is een Schimmertenaar in hart en nieren. “Ik vond dat ik iets terug moest doen voor mijn dorp. Dus toen in 2015 de watertoren te koop kwam, was ik vastbesloten deze te behouden voor de gemeenschap. Samen met een groepje mensen heb ik me ingezet om hem in het IBA-project te krijgen. Lang verhaal kort: dat is gelukt. Twee maanden later was ik de nieuwe eigenaar.”

Fenomenaal uitzicht over het omliggende landschap.

Doe maar wat Frisch
Als je bovenin de toren staat heb je een fenomenaal uitzicht over het omliggende landschap. Het verste punt wat je kunt zien is Grevenbroich in Duitsland. Nico: “Dat ligt op 60 kilometer van de toren. Alle producten die we in De Reusch gebruiken en serveren, komen van binnen deze straal. Dat betekent dat je hier geen cola kunt krijgen, maar wel zelfgemaakte frisdrank onder de naam Frisch, uiteraard zonder kunstmatige toevoegingen en suikers. Maar ook ons bier wordt zelf gebrouwen op de vijfde verdieping.” Het werken met streekproducten betekent ook dat je van te voren niet weet wat er die dag op de kaart staat. “Afhankelijk van de ingrediënten die ’s ochtends binnenkomen, stellen de koks een menu samen. Dat vergt inventiviteit en creativiteit, maar dat maakt het juist zo leuk.”

Energieneutraal
Het duurzaamheidsconcept gaat verder dan de producten alleen. De toren is nu volledig energieneutraal. “Het was nog een uitdaging om het gigantische gebouw aangenaam warm te krijgen. Er ligt nu zo’n 1.000 m2 aan vloerverwarming en alle 160 ramen zijn vervangen door HR++ glas.” Ook de hele verbouwing is gerealiseerd met bedrijven uit de regio. “Het enige wat van buiten de straal van 60 kilometer komt, is de lift en de koffie en thee. Maar aan dat laatste wordt momenteel hard gewerkt.”

“Waar zit je?”
Als kleine jongen bezocht Ralf Grispen van Elektra Inspectie al meerdere keren de watertoren. “Die maakte toen ook al een enorme indruk. Al die trappen beklimmen! Toen ik een poosje geleden een artikel las over de nieuwe bestemming van de toren wist ik meteen: hier wil ik iets aan bijdragen. Het concept sprak me zó aan, dat ik meteen Nico heb gevraagd of we iets konden betekenen. De eerste vraag die Nico me toen stelde, was: waar ben je gevestigd? Gelukkig heeft Elektra Inspectie ook een vestiging in Born en dat valt binnen de straal van 60 kilometer. Anders was het feest niet doorgegaan.”

Links Nico Eurelings (De Reusch) en rechts Ralf Grispen (Elektra Inspectie)

Blije techneuten
Begin februari van dit jaar heeft Elektra Inspectie de Scope 10-inspectie voor brandveiligheid uitgevoerd. Scope 10-inspectie staat voor inspectie van elektrisch materieel op brandrisico. Dat ze al om vijf uur ’s ochtends moesten beginnen, was geen enkel probleem. Zelden komen we zo’n installatie tegen als hier, zegt Ralf. “Als techneut word je daar echt blij van. Zo goed gemaakt en zo compleet. Noem het maar op en het zit erin.” Nico kan alle installaties vanaf zijn smartphone bedienen. Tot aan de kleur van de ledverlichting aan toe, wat hij meteen demonstreert. “Als ik het alarm inschakel, gaat overal het licht uit. Dus controlerondes zijn niet meer nodig.” “Wij zijn megatrots dat we zo’n prachtig bedrijf als klant hebben. En dat meen ik oprecht,” besluit Ralf het gesprek.  

In De Reusch kun je ook terecht voor het volgen van leuke workshops of een dagje bierbrouwen met een gezelschap.

Op de begane grond vind je een winkel met lekkere streekproducten en in het 4D smaaktheater op de zesde verdieping worden al je zintuigen geprikkeld. Kijk voor meer informatie en reserveringen op dereusch.nl.

Uw veiligheid in beeld 01-2022

Uw veiligheid in beeld 01-2022

Terug naar overzicht
© 2024 - Thermografie.nl | Elektrainspectie.nl
Created by